Smůla letos provází finále velkých závodů

Okruh La Conca během závodu Rotax Garnd Final v roce 2010
- 21. 11. 2010, La Conca -

V uplynulém týdnu se konal pod názvem "Rotax Grand Final"poslední podnik letošní sezony a to světové finále ve třídě Rotax v italské La Conca. Jako každý rok se na toto finále kvalifikovali pouze nejlepší jezdci z většiny zemí světa a Česká republika měla, podobně jako vloni dva zástupce a to ve třídě Rotax Max Senior Jiřího Formana a ve třídě Rotax Max Junior pak Petra Běžela. Jde skutečně o mimořádně kvalitní a špičkově obsazené klání, vždyť na počátku sezóny v mnoha desítkách zemí celého světa usedá v jednotlivých národních šampionátech za volanty motokár ve třídě Rotax přibližně 35.000 jezdců a pouze zlomek z nich se pak kvalifikuje na Grand Final.

Ve finále startuje ve třech třídách vždy 72 jezdců, kteří závodí na shodné technice. Nejprve tedy proběhne losování techniky (podvozků a motorů) a poté se spustí tvrdá síť kvalifikačních jízd, na jejímž konci stojí v každé třídě nejlepších 34 jezdců světa. Charakteristická je obrovská vyrovnanost všech pilotů, která se letos projevila už v měřeném tréninku, když rozdíl mezi 1. místem a 70. místem byl pouze 8 desetin vteřiny!!! V tomto tréninku Jirka skončil 31 a to znamenalo, že do všech kvalifikačních rozjížděk startoval z 8. řady. Ve všech z nich ale náš jezdec dokázal výborně odstartovat a i díky velmi rychlým časům dosáhl skvělých výsledků. Postupně dojížděl 7., 4. a 11., což vyšlo na výborné 10. místo na startovním roštu do nedělního semifinále.

Po kvalifikačních jízdách do nedělní finálové části postoupilo přímo v každé třídě prvních 28 pilotů a o zbylých 6 míst se poprali jezdci na 29 až 62 místě v sobotním závodu tzv. "poslední naděje". O obrovské vyrovnanosti jezdců i techniky svědčí i to, že v těchto vyřazovacích bojích skončil například i letošní mistr Evropy. V neděli pod zamračeným italským nebem se pak rozhodovalo o titulu mistra světa pro rok 2010 a Jirka Forman (pokolikáté letos na velkých závodech…) opět patřil mezi hlavní kandidáty. Už v semifinále byla atmosféra velmi napjatá a hned v první zatáčce po startu se stala hromadná nehoda, ve které bohužel zůstal i náš jezdec. Naštěstí motokára nebyla až tak poškozena, aby se nedalo jet finále, kterém však Jirka musel startovat až z posledního místa. Vlastní finále už okomentoval náš jezdec osobně: "Ve finále jsem měl výborný start a hned jsem se posunul na 20 místo. Bohužel po několika zatáčkách na konci prvního kola do závodu promluvila vadná technika v podobě svlečené gumy. Po pozdějším rozhovoru s testovacím jezdcem firmy Rotax jsme zjistili, že problémem byla s velkou pravděpodobností skrytá vada na pneumatice. V okamžiku mého nuceného odstoupení ze závodu jsem jel v závěsu za pozdějším mistrem světa. O to více mě neúspěch mrzí. Vím, že jsme nikde chybu neudělali..."

TV program

Partneři

Příští závody

Media foto